Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #1Bogdan Zdrojewski #2Bogdan Zdrojewski #4

Wolna kultura

Witam,skoro już został pan Ministrem Kultury, to jak ktoś powiedział wcześniej - dobrze dla kultury. Liczę na to, że znajdzie Pan czas aby przeczytać poniższy post.W związku ze swoimi wieloletnimi zainteresowaniami oraz działalnością społeczną chciałem zwrócić uwagę na pewien wyjątkowo istotny element współczesnej kultury jest nim ruch Wolnej Kultury - jest to coś na kształt (bardzo ogólne stwierdzenie) przeniesienia zasad panujących w Ruchu Wolnego Oprogramowania (np. LINUX, OpenOffice, Firefox itp) na pole kultury.Przykładem takiej działalności (jednej z wielu) jest znana wszystkim WIKIPEDIA.Niniejszy post ma tylko zasygnalizować pewną problematykę, wraz z kilkoma organizacjami pozarządowymi będziemy kierować do Pana w formie pisemnej pewne propozycje.tutaj je zasygnalizuję:1. Ze względu na sprawiedliwość społeczną wszelkie działania kulturalne finansowane z pieniędzy publicznych powinny być ogólnodostępne dla Wszystkich (tj. publikowane na wolnych licencjach - jak Creative Commons czy GNU FDL/FAL)2. Koniecznie trzeba otworzyć oczy OZZ-tom takim jak ZAiKS czy ZAPA na problematykę artystów którzy chcą sami zarządzać swoimi prawami autorskimi - na dzień dzisiejszy jest z tym WIELKI PROBLEM.3. należy uporządkować i opublikować spuściznę Narodową w internecie właśnie na wolnych licencjach - umożliwiających bezproblemowe i darmowe korzystanie z tych dzieł.4. Należy wspierać ruch WOLNYCH PODRĘCZNIKÓW - to jest na łączeniu Pana ministerstwa z ministerstwem Edukacji. Aby podręczniki były dostępne za darmo i bez problemów w sieci (nie wszystkie, ale takie, których autorzy tego chcą - są tacy ludzie, ale są problemy organizacyjne i prawne).to tylko przykłady. Jeśli byłby pan zainteresowany podjęciem tej problematyki - a uważam ją za zasadnicza w dzisiejszych czasach - polecam poniższe strony internetowe:www.creativecommons.plwww.wolnepodreczniki.plwww.prawo.vagla.plwww.r-ewolucja.pl

2007-11-22, Marcin Sawicz

Komentarze

Re: wolna kultura

Bogdan Zdrojewski - Piątek, 2007-11-23 ścieżka 18:13

Wszystkie opinie czytam, osobiście.... i za wszystkie dziękuję

Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz

Re: wolna kultura cz.1

Tomasz Kalota - Czwartek, 2007-11-29 ścieżka 00:16

Witam. Temat Wolnej Kultury jest mi bardzo bliski i przyłączam sie do postulatów zgłoszonych przez Marcina Sawicza. Ja ze swojej strony chciałbym dodatkowo zainteresować Pana Ministra sprawami dotyczącymi bibliotek cyfrowych, którymi sie zajmuję w związku z moją pracą przy Bibliotece Cyfrowej Uniwersytetu Wrocławskiego. Problemów jest sporo, miedzy innymi strategia digitalizacji dla Polski, udostępnianie i promocja dziedzictwa kulturowego, problemy z prawem autorskim i wiele innych. W naszym kraju bardzo sprawnie funkcjonuje polski system rozproszonych bibliotek cyfrowych, który jest, nie zawaham sie użyć określenia, czymś wyjątkowym w skali Europy. Pracownicy Poznańskiego Centrum Superkomputerowo-Sieciowego podległego Państwowej Akademii Nauk stworzyli system o nazwie dLibra dzięki któremu polskie biblioteki mogą wspólnie tworzyć narodowy zasób cyfrowy i tym samym promować kulturę kraju poprzez pozycjonowanie w Internecie treści promujących kulturę regionów. Dzisiaj cały zasób cyfrowy, udostępniany przez polskie biblioteki to już ponad 100 000 publikacji różnego typu. Koncepcja modelu rozproszonego jest bardzo efektywna ponieważ stwarza możliwość lokalnym społecznościom identyfikowania się z kulturą własnego regionu i angażowania się w jej promocję. Model rozproszony idzie również w parze z samorządnością. Rozproszone biblioteki cyfrowe są spięte jednym systemem informatycznym dzięki czemu z jednej strony możliwe jest realizowanie zadań globalnych takich jak standaryzacja, współpraca, polityka ekonomicznej digitalizacji itp., natomiast z drugiej wykorzystanie niesamowitego potencjału drzemiącego w lokalnych społecznościach, co w efekcie przekłada sie również na integracje tych społeczności oraz mobilizowanie oddolnych inicjatyw. Bardzo ciekawie o tej koncepcji pisze Jarosław Lipszyc (prezes fundacji Nowoczesna Polska) w swoim artykule zatytułowanym Mądrość Bibliotek (cyfrowych) - http://jaroslawlipszyc.salon24.pl/44519,index.html.

Re: wolna kultura cz.2

Tomasz Kalota - Czwartek, 2007-11-29 ścieżka 00:17

Biblioteki cyfrowe bardzo wyraźnie wkomponowują sie w koncepcję Wolnej Kultury, ponieważ są naturalnym miejscem do prezentowania, promowania i zabezpieczania wszelakiej twórczości, również tej współczesnej. Wkomponowują się również w trend określany mianem Kultura 2.0, który stwarza nowe możliwości "uprawiania" kultury. Z trendem tym związane jest również nowe oblicze bibliotekarstwa określane analogicznie jako Biblioteka 2.0 (więcej informacji na http://forum.biblioteka20.pl/). Są to zjawiska warte wspierania ponieważ mogą być przeciwwagą w działaniach wielkich koncernów medialnych, wykorzystujących technologie i prawo do blokowania kultury i kontrolowania kreatywności, o czym pisze Lawrence Lessig w swojej książce zatytułowanej Wolna kultura. Bardzo się cieszę i bardzo dziękuję za to, że uruchomił Pan własne forum na którym mogę wyrazić swoje opinie. Myślę, że jest to znak nowych czasów i chyba możemy mówić, że mamy Ministra 2.0 ;-). Pozdrawiam Tomasz Kalota

Re: wolna kultura

Piotr Waglowski - Piątek, 2007-11-30 ścieżka 01:18

Z racji tego, że mechanizm forum zasygnalizował, że można tu opublikować jedynie treść, która ma nie więcej niż 2000 znaków - pomyślałem, że komentarz, który chciałem tu opublikować, umieszczę w komentarzu pod tekstem pt. "Powyborcze tematy dla ministra kultury", który znajduje się w moim serwisie:http://prawo.vagla.pl/node/7538#comment-7178Z wyrazami szacunkuPiotr VaGla Waglowski

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.