Szanowny PanieZ radoscia przyjalem fakt powyborczej zmiany dekoracji politycznych,dawno nie widzialem tylu usmiechnietych ludzi na ulicy jak tego poranka po 21 pazdziernika. Cenilem Pana aktywnosc polityczna i kulture osobista w stosunkach z adwersarzami. Co prawda nie znajac Pana zyciorysu bardziej wizalaem Pana dzialanosc z wojskiem i szeroko rozumiana obroonoscia. Na wiesc o planowanej nominacji Pana na stanowisko ministra kultury,pospieszylem w poszukiwaniu informacji co Bogdan Zdrojewski wie o kulturze. Milo sie zaskoczylem. Mam nadzieje ze jako nowy naiestnik palacyku przy Krakowskim tchnie Pan nowego ducha w ta skostniala strukture, bedaca wielokrotnie kloda u nogi tworcow i artystow niz opoka i pomoca. Ministerswo musi przestac byc agenda promujaca znajomuch Krolika i otworzytc sie na cale pokolenie mlodych ktrore doroslo do artytycznej samodzielnosci,a z powodu glebokiego poczucia obowiazku wobec wlasnego kraju nie chetnie zgodzi sie na zagraniczne kuszace apanaze. Zycze odwagi i determinacji, narod bez kultury jest tylko zbieranina k0onsumentow,a chyba nie o to w jednoczacej europie nam chodzi.
2007-11-8, marekviola
Komentarze
Re: Kultura
Bogdan Zdrojewski - Czwartek, 2007-11-8 ścieżka 20:14
Bez względu na moje losy.... ta refleksja sprawiła mi prawdziwą radość. Dziękuję.
Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz
Re: Re: Kultura
KAP - Piątek, 2007-11-9 ścieżka 10:15
ja jednakowoz widzialbym Pana na innym miejscu niz kultura. pożywiom uwidim. mam nadzieje iz bedzie to cos bardziej odpowiedzialnego. z calym szacunkiem do i dla kultury...
Jerzy Bemol - Sobota, 2007-11-10 ścieżka 22:10
Szanowny Panie ! Trochę mnie zdziwiła wiadomość objęcia przez Pana Teki Ministerstwa Kultury. Ale życzę Panu i Kulturze Polskiej jak najlepiej. A to jest jest jedyna dziedzina z której możemy być dumni. Powodzenia....Nauczyciel-muzyk z Krakowa
Re: Re: Re: Kultura
Bogdan Zdrojewski - Niedziela, 2007-11-11 ścieżka 13:28
Wszystkim bardzo, bardzo dziękuję. Także tym, którzy życzenia i uwagi przesyłają z zastrzeżeniem "nie do publikacji".
marysia - Piątek, 2007-11-9 ścieżka 10:34
Ojej, ale byłoby fajnie, gdyby Pan rzeczywiście została ministrem kultury :) Ja bym chciała, żeby wszystkie biblioteki w Polsce były takie jak we Wrocławiu, to przecież za Pana prezydentury ten projekt reorganizacji bibliotek powstał.No ale filozof w obronie narodowej też by się przydał, ja osobiście ufam wyłącznie fizykom i filozofom :)pozdrawiam
marysia - Piątek, 2007-11-9 ścieżka 10:37
Proszę poprawić rodzaj żeński na męski w słowie "została", przepraszam :)
Jakub Malcer - Piątek, 2007-11-9 ścieżka 16:14
Dzien Dobry,Podobnie jak p. Marek, na wiadomosc o Pana nominacji, pospieszylem sprawdzic, kim jest przyszly minister kultury.Wystarczylo mi haslo Wroclaw. Uspokoilem sie, bo teraz do Wroclawia emigruja znakomici artysci (moi koledzy), kupuja tam mieszkania i tworza. Mowia, ze to centrum artystyczne i kulturalne Polski. Nie zechcialby Pan troche porzadzic w Gdansku?:) Miasto o takich walorach pograzone w kompletnym marazmie i plastiku na ulicach. Wszyscy stamtad uciekaja...Moze powinien Pan wesprzec prezydenta Abramowicza - partyjnego kolege?Zgadzam sie rowniez z p. Markiem ze trzeba inwestowac w mlode pokolenie artystow a raczej dac im szanse, bo oni juz sami w siebie zainwestowali, w tych trudnych warunkach skomercjalizowanej kutury i sztuki.Mdlo sie robi na widok tej kliki artystycznej, tych paru muzykow eteatowych i aktorow, wiecznie tych samych. To musi byc wina systemu. Prosze tez nie rozwiazywac orkiestr - tak jak to mialo miejsce w Romie w 1998 roku w wyniku walki politycznej w Ratuszu, tylko tworzyc miejsca pracy dla nowych zespolow. MIlo, ze odpisuje Pan na posty - to swiadczy o kulturze osobistej ale tez o tym ze internet rzeczywiscie nie jest Panu obcy.Serdeczne pozdrowienia i zycze sukcesow.Pozdrowienia dla p. Tuska - niech Danziger wreszcie cos zrobi ze swoim Gdanskiem bo to miasto umiera artystycznie.Razem z zona szykujemy sie do powrotu do Polski. Daletego ze wierzymy ze cos w niej zmienicie.Jakub
Egon - Poniedziałek, 2007-11-12 ścieżka 15:21
Niestety czarno to widzę dalej w Gdańsku. Wprawdzie wywalczono zmiany na stanowiskach dyrektorów w Operze i Filharmonii (będzie Kai Bumann!!!!), ale.. czy zdolają oni (nowi dyrektorzy) wychować i podkształcić w sztuce marszałka Kozłowskiego? A Opera Leśna w Sopocie? - przecież to własność mieszkańców. Przyciągnęłaby tłumy nie tylko rozrywką, ale operą, baletem. To nadal samo reklamujący się obiekt Trójmiasta. A tu tylko z głośników "je, je, je..." A o rewelacyjnej, naturalnej akustyce wie cały cywilizowany świat. "Bayroyth północy" - nie w sensie opery Wagnera, ile super udanego budynku dla opery. A kto zarządza Operą Leśną? Komunistyczna agencja BART. Zreszta - skąd to nagłaśnianie nawet koncertów Rajskiego - ten z Pogorelicem był klapą, bo nagłośnienie było okropne. I po co?No więc też mam nadzieje, że wreszcie skończy się ten marazm i czasy kolesiów, synków kolesiów, i nastanie choć normalność w Gdańsku. A poza tym zgadzam się z kolegą. Ogólnie potrzeba więcej kasy...
Bogdan Zdrojewski - Czwartek, 2007-11-15 ścieżka 17:05
Przy tej okazji : proszę nie martwić się o szkolnictwo artystyczne: nie będzie żadnej prywatyzacji w tym obszarze !
kulturoholik - Sobota, 2007-11-10 ścieżka 15:31
Szanowny Panie Ministerze.Mam ogromną osobistą nadzieję, że plany aby to Pan objął Ministerstwo Kultury staną sie faktem. Serdecznie gratuluję. Zyczę przede wszystkim salomonowej mądrości, która pomoże podejmować tylko dobre i pożyteczne dla kultury narodowej decyzje.
Marta - Niedziela, 2007-11-11 ścieżka 16:52
Ucieszyła mnie informacja o nominowaniu pana na Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Osobiście uważam, że co innego zainteresowanie wojskiem a co innego wykształcenie w tym kierunku. Mam nadzieję, że filozof i kulturoznawca poradzi sobie na nowym stanowisku. Swoją drogą można by zacząć od ożywienia strony internetowej ministerstwa. Piszę z gratulacjami i małym pytaniem 'z innej beczki'. Kiedy właściwie zwykły obywatel może pójść i obejrzeć sejm od środka? Podejrzewam, że niestety są jakieś regulacje i w zwykły dzień zbyt ochoczo mnie nie wpuszczą. ps. Ten ruchomy obrazek z psem merdającym ogonem, panem i kotem jest świetny :)
Bogdan Zdrojewski - Niedziela, 2007-11-11 ścieżka 21:33
Rzeczywiście... strona internetowa MKiDN wygląda okropnie !
archiwistka - Niedziela, 2007-11-11 ścieżka 22:20
Życzę powodzenia, mądrych decyzji i wartościowych współpracowników w zarządzaniu kulturą i dziedzictwem narodowym, jeśli zostanie Pan naszym ministrem.PS. Miło zauważyć, że 18 maja przychodzili na świat ciekawi ludzie, Jan Paweł II też.
Zamieść nowy komentarz