Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #4Bogdan Zdrojewski #1Bogdan Zdrojewski #2

Szkolnictwo wyzsze - finanse

Witam. Chcialbym zwrocic uwage, choc stan mojej wiedzy na ten temat nawet nie jest zadowalajacy, na sposob funkcjonowania panstwowych uczelni wyzszych - ich finanse, inwestycje, zakupy dla wydzialow, wynagrodzenia dla pracownikow itd. Nie posiadam niestety ogolnej wiedzy na temat sytuacji prawnej, aczkolwiek dochodza do mnie czesto informacje, iz prawo w bardzo powazny sposob ogranicza funkcjonowanie uczelni wyzszych. Problemem, z punktu widzenia prawa, sa zakupy do laboratoriow, inwestycje w nowe technologie, wspolpraca z biznesem (zarowno zlecenia, jak i praktyki, czy warsztaty studentow w firmach R&D). Problemy, z tego co sie orientuje, sa nawet w finansowaniu pracy naukowej, czy patentowaniu technologii (wlasnosc?). Z drugiej strony duze problemy finansowe maja np. doktoranci, ktorzy maja niewielkie szanse (z tego co wiem, to znow ze wzgledow prawnych) na granty na wlasne badania do celow naukowych. Osobnym problemem sa wynagrodzenia - z tego co wiem, to dzialalnosc zarobkowa, inna niz dla uczelni, pracownikow uniwersytetow, akademii i politechnik jest rowniez obwarowana dosc licznymi ograniczeniami. Co wiecej dochodza mnie sluchy o takich absurdach, jak koniecznosc finansowania przez naukowcow publikacji w specjalistycznych periodykach (zamiast odwrotnie), co przeklada sie (bazujac na rankingu periodykow) na punkty, ktore dopiero sa przeliczane na gratyfikacje finansowe w wynagrodzeniach. ___ cnd

2007-10-28, Olleo

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.