Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #1Bogdan Zdrojewski #2Bogdan Zdrojewski #4

Pytanie natury akademickiej.

Mam pytanie dotyczace systemu podatkowego. Jak Pan sadzi, jakie sa szanse zlikwidowania w Polsce w najblizszym dziesiecioleciu podatku PIT/CIT w ogole? Jakie ma Pan zdanie na temat tego podatku? Czy podziela Pan poglad (choc raczej moznaby tu mowic o tezie, czy nawet wrecz fakcie), iz najgorszym mozliwym podatkiem, jest podatek dochodowy i powinien byc on calkowicie (jak zdaje sie bylo zreszta pierwotnie planowane przez tworcow koncepcji podatku od wartosci dodanej) zastapiony przez podatek od konsumpcji i/lub majatku? Pozdrawiam.

2007-10-24, Olleo

Komentarze

Re: Pytanie natury akademickiej.

Bogdan Zdrojewski - Środa, 2007-10-24 ścieżka 16:40

Nie wierzę w możliwość realizacji takiego scenariusza.

Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz

Re: Re: Pytanie natury akademickiej.

Olleo - Środa, 2007-10-24 ścieżka 17:46

Odpowiedzial Pan dyplomatycznie w kwestii wiary, a pominal milczeniem osobisty poglad na te kwestie. Mam nadzieje, ze brak mozliwosci takiego scenariusza wynika jedynie z powodow politycznych - te zas na szczescie zmienne sa. Podatek dochodowy jest dlatego najgorsza forma podatku, gdyz opodatkowuje prace. Pol biedy, gdyby byl on jedynym podatkiem, ale niestety nasz dochod jest opodatkowany podwojnie (w uproszczeniu, bo de facto czesto potrojnie, a nawet poczwornie) - najpierw PIT, potem VAT, po drodze jeszcze takie kwiatki, jak oplata paliwowa (od ktorej tez sie placi VAT - czyste kuriozum), a na koncu podatki od psow, nieruchomosci, darowizn i spadkow. Prosze mi powiedziec - co stoi na przeszkodzie takiemu rozwiazaniu, o jakim pisze w pierwszym poscie?

Re: Re: Re: Pytanie natury akademickiej.

Bogdan Zdrojewski - Sobota, 2007-10-27 ścieżka 02:11

Nadal brak rządu, który będzie uprawniony do ewentualnej odpowiedzi na takie pytanie. Sam osobiście zgadzam się z Pana opinią... zwłaszcza w odniesieniu do celowości określonych rozwiązań.

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.