Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #2Bogdan Zdrojewski #1Bogdan Zdrojewski #4

Przenosiny dowództwa komandosów do Warszawy

Ja w sprawie, o której zaczyna być głośno a w najświeższych doniesieniach prasowych o niej są cytowane wypowiedzi Pana i Pana obecnego kolegi Radosława Sikorskiego. Ustępujący minister Obrony Narodowej pan Szczygło rozkazał przenieść formowane Dowództwo Wojsk Specjalnych z Bydgoszczy do Warszawy. Według prasy chce to zablokować R. Sikorski, który lokował to dowództwo w Bydgosczy, swoim okręgu wyborczym. Gazeta Wyborcza donosi, że również Pan jest również przeciwny tym przenosinom: "-Nie ma merytorycznego ani logistycznego uzasadnienia takiego posunięcia. Kontrowersyjny jest także nagły termin. W momencie przejmowania władzy należałoby się wstrzymać od podejmowania takich decyzji" http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,4604594.htmlOtóż Panie Pośle, nic bardziej błędnego! Przenosiny DWS do Warszawy są dobre i ze wszech miar uzasadnione! Dla dobra tego rodzaju wojsk i generalnie obronności. To naprawa jednego z największych wojskowych błędów odchodzącej władzy! Od dawna postulowano to w środowisku wojsk specjalnych, min. gen. Polko. Chce tego obecny dowódca DWS, gen. Potasiński, który wywiadzie dla prasy wojskowej wyraźnie wskazał, że zasiadając w Bydgoszczy ma on li tylko iluzoryczne możliwości dowodzenia operacyjnego podległymi mu jednostkami! Za obecną lokalizacją DWS w Bydgoszczy nie stoją żadne argumenty! Ogranicza funkcjonowanie tego dowództwa co wpływa na podległe mu wojska i jest arcydroga, niezbędne podróże oficerów do Warszawy są nawet 2 razy w tygodniu! Mam nadzieję, że Pan jako potencjalny nowy Minister Obrony i ludzie z PO zdolni zablokować te przenosiny przemyślą sprawę. Polecam im zapoznanie się z opinią żołnierzy sił specjalnych, a nawiasem mówiąc, także ze zdaniem jednego ze swoich posłów, który na sprawach specjalnych się zna. Serdecznie pozdrawia wyborca PO, siedzący w temacie wojsk specjalnych i militariów, publikujący w prasie o tej tematyce (miesięcznik Raport).

2007-10-24, Adam Dubiel

Komentarze

Re: Przenosiny dowództwa komandosów do Warszawy

Adam Dubiel - Czwartek, 2007-10-25 ścieżka 00:14

Uzupełnienie mojej wypowiedzi, wywiad z Dowódcą Wojsk Specjalnych gen. W. Potasińskim - http://www.redakcjawojskowa.pl/gazeta/index.php?option=com_content&task=view&id=8377&Itemid=50 = Miejsce ulokowania Dowództwa musi być uzasadnione operacyjnie. Na pewno nie w takim miejscu i w takiej odległości, skąd nie będę miał możliwości wpływania na wydarzenia. Muszę mieć czas na tę pracę, a jestem trzy, cztery dni w tygodniu w Warszawie. - A co się stanie w sytuacji kryzysowej?= Jeśli w reagowaniu kryzysowym Dowództwo Wojsk Specjalnych będzie odpowiadało za planowanie i kierowanie działaniami, wydarzenia będą toczyły się błyskawicznie. Proszę sobie samemu odpowiedzieć na pytanieWarszawa daje wszystko to, czego nie jest w stanie zapewnić Bydgoszcz: 1. Bliskość centrum dowodzenia SZ WP: Sztab Generalny, MON, Dowództwo Operacyjne2. Bliskość dowództw Wojsk Lądowych i Sił Powietrznych, z którymi spec-wojska muszą ściśle współpracować, bo są zdane na ich pomoc (wsparcie bojowe i logistyczne, transport, koordynacja działań). 3. Bliskość ośrodków władzy. Niekiedy planowanie i szybka realizacja operacji specjalnych wymaga bezpośredniego zaangażowania najwyższych władz państwa. 4. Bliskość kuźni kadr. Jest nią GROM. Dla oficerów weteranów nie byłoby dylematu związanego z kolejną rewolucją w ich życiu, jaką byłaby przeprowadzka z rodzinami do innego odległego miejsca. Warto to także wziąć pod uwagę lokalizując centrum szkolenia wojsk specjalnych (np. na wojskowych terenach przy Warszawie/Rembertowie)5. Oszczędności. Z racji bardzo częstych, a koniecznych podróży oficerów DWS z Bydgoszczy do Warszawy, dowództwo to jest kosztowne (przejazdy, nocleg) i niejako lotne... Dodam, że nie jestem fanem ministra Szczygło (wprost przeciwnie) ale może nie bez znaczenia jest fakt że jego rzecznik J.Rybak to akurat autor książek i artykułów o wojskach specjalnych o których ma pojecie.Serdecznie pozdrawiam

Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz

Re: Re: Przenosiny dowództwa komandosów do Warszawy

Bogdan Zdrojewski - Piątek, 2007-10-26 ścieżka 22:14

Dziś nie mam żadnego mandatu do jakiejkolwiek reakcji.

Re: Re: Re: Przenosiny dowództwa komandosów do Warszawy

Adam Dubiel - Sobota, 2007-10-27 ścieżka 00:41

Oczywiście rozumiem. Podnosząc sprawę przenosin DWS chciałem tylko pokazać istnienie takiej jej strony, która może nie zdążyła jeszcze być widoczna tak, jak by na to moim zdaniem zasługiwała, gdyby rozważania i kontrowersje wokół niej miały się jeszcze ciągnać. Bardzo dziękuję za uwagę. Życzę Panu, aby objął Pan to stanowisko, w którym spełniałby się Pan najbardziej. Niezależnie czy to będzie MON (trzymam kciuki, chyba że milszy byłby Panu inny urząd) czy coś innego.Pozdrawiam.

Re: Re: Re: Re: Przenosiny dowództwa komandosów do Warszawy

Bogdan Zdrojewski - Sobota, 2007-10-27 ścieżka 02:12

Dziękuję... i pozdrawiam.

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.