Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #4Bogdan Zdrojewski #2Bogdan Zdrojewski #1

Polityka Zagraniczna

Panie Bogdanie,Ostatnio analizowałem politykę energetyczną i doszedłem do idei która może zagwarantować olbrzymi sukces na arenie międzynarodowej. Chodzi mi o Gazociąg Północny uważam, że Polska powinna zaproponować Niemcom że odstąpi gaz ziemny który kupuję od Rosji czyli ok 7-8 miliardów metrów sześciennych, w zamian Niemcy powinny się zoobowiązać poprzez koncern EON lub RWE, który stworzy spółkę z PGNIG, gdzie PGNiG bedzie miał 50%+1 że wybudują gazoport w Gdańsku o pojemności ok 5 mld m3 z możliwością rozbudowy o kolejne 2-3 mld i zagwarantuje dostawę gazu LNG przez 10 lat. Analogiczna sytuacja tylko w Świnoujściu i nie przez Niemcy, a Gaz de France-SUEZ (Francja). Konferencja w Styczniu lub Lutym z udziałem Angeli Merkel, Nicolasa Sarkozego i Donalda Tuska i ogłoszenie decyzji. Sukces gwarantowany i nie ma gazociągu płn!!

2007-10-22, Maksymilian

Komentarze

Re: Polityka Zagraniczna

Olleo - Wtorek, 2007-10-23 ścieżka 07:21

Gaz i ropa, to nie cala polityka energetyczna. Proponowalbym odwrocic sie od koncepcji jednej elektrowni atomowej (do ktorej nie ma dofinansowania UE) na rzecz setek i tysiecy malych i srednich elektrowni na paliwa odnawialne (np. biomase - na te UE daje duze dofinansowania) prawdziwie dywersyfikujace dostawe energii. Polecam bardzo ciekawy wywiad z prof. Żmijewskim: http://www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=63474

Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.