Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #4Bogdan Zdrojewski #2Bogdan Zdrojewski #1

Otwarcie się na społeczeństwo

Wysoka 22.02.2006Zygmunt Koźlak do innych członków PONa jednym z zebrań powiedziałem, że Platforma Obywatelska powinna w następnych wyborach iść z programem na zdobycie samodzielnej władzy. Chciałem na następnym zebraniu rozwinąć tę myśl, ale nie było sposobności a ponadto doszedłem do wniosku, że to wymaga dużo czasu, którego na zebraniach nie ma, bo jest wielu chętnych by coś powiedzieć. Ta wypowiedziana myśl to nie jest prognoza czy pobożne życzenie, ale konieczność, jeśli uznajemy, że tylko dogłębne reformy przyniosą poprawę życia obywateli, zmniejszą znacząco poziom bezrobocia i rozwiną gospodarkę.Doświadczenia po 1989 roku nie pozostawiają żadnych złudzeń. Wszelkie koalicje poniosły klęskę, bo topiły nawet duże osiągnięcia w morzu waśni, połowiczności a nawet głupoty. Reformy, które powinny wynikać z potrzeb państwa w dobie transformacji, przybierały z powodu partyjnych gierek karykaturalną postać chybionych ustaw, które wymagały natychmiastowych poprawek albo nadawały się tylko do kosza. Ci, którzy rządzili bali się narażać swym wyborcom prawdziwymi reformami, bo te oznaczały obciążenia dla społeczeństwa a dla wybranych utratę paradoksalnie - popularności i nadziei na następną kadencję.Przechodzenie poparcia społecznego od prawicy do lewicy i ponownie do prawicy świadczy o tym, że społeczeństwo nie było przekonane, do konkretnej opcji a jego wybór to wyraz zawiedzionej nadziei kolejnymi rządami i nowej nadziei wiązanej każdorazowo z wyborami.Uważam, że partie, które chciały prawdziwych reform sprowadziły ich propagowanie do zachwalania swoich kandydatów głoszących nie dość jasno programy tych reform. Traktowanie społeczeństwa okaleczonego wieloletnią niewolą aspiracji i aktywności(pomijam te polityczne) na wzór społeczeństw Zachodu to błąd, który owocuje marazmem w

2006-03-4, Zygmunt Koźlak

Komentarze

Re: Otwarcie się na społeczeństwo

Bogdan Zdrojewski - Sobota, 2006-03-4 ścieżka 01:32

To dobry wstęp do dyskusji, także na forum nieco szerszym. Podzielając wiele trosk pragnę podkreślić, iż najgorszą rzeczą może być zamknięcie się na bardzo rozmaite oceny nie tylko perspektyw, ale przede wszystkim tego co za nami. Serdecznie pozdrawiam. Bogdan Zdrojewski

Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz

Re: Re: Otwarcie się na społeczeństwo

Zygmunt Koźlak - Wtorek, 2006-03-7 ścieżka 00:53

Czy doszły pozostałe części (razem cztery) mojejwypowiedzi?Serdecznie pozdrawiam Zygmunt Koźlak

Re: Re: Re: Otwarcie się na społeczeństwo

Bogdan Zdrojewski - Czwartek, 2006-03-9 ścieżka 23:24

Tak. Zawsze jednak od nadawców oczekuje akceptacji na upublicznienie wypowiedzi. W innych wypadkach przyjmuje je do wiadomości i .. tyle.

Re: Re: Re: Re: Otwarcie się na społeczeństwo

Zygmunt Koźlak - Piątek, 2006-03-10 ścieżka 03:58

Pisałem dlatego by sprowokować dyskusję na temat roli partii politycznych dla społeczeństwa. Nie mam nic przeciwko by ta dyskusja odbywała się poza mną też.Serdecznie Was pozdrawiam.Zygmunt Koźlak

Zygmunt Koźlak - Wtorek, 2006-03-14 ścieżka 10:00

Akceptuję ponieważ jestem zainteresowany szeroką dyskusją na ten temat, nawet bez mego udziału.

Zygmunt Koźlak - Niedziela, 2006-04-9 ścieżka 00:57

Odpowiadałem, że akceptuję ale ta wiadomość chyba nie dotarła.PozdrowieniaZygmunt Koźlak

Re: Re: Re: Re: Re: Otwarcie się na społeczeństwo

Bogdan Zdrojewski - Sobota, 2006-09-2 ścieżka 01:59

Daty w odpowiedziach są odrobinę przekłamane. Chyba coś w tej przestrzeni internetowej "miesza" czas przesyłu informacji. Dodam, iż staram się odpowiadać w każdym tygodniu i na każde zapytanie. serdecznie pozdrawiam. Bogdan Zdrojewski

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.