Panie Przewodniczący, o co chodzi z tymi szpitalami? Przyznam, że już się pogubiłem. Z tego co cytował A. Kwaśniewski rzeczywiście wynika dość jasno, że PO chce sprywatyzować szpitale. Czy to rzeczywiście jest wyrwane z kontekstu? Zaznaczam, że nie jestem do tej prywatyzacji jakoś uprzedzony, bo się na tym nie znam. Wiem tylko, że jak coś jest prywatne to jest tam porządek, a jak publiczne to go tam nie ma. Czy PO jest za prywatyzacją, tylko teraz unika drażliwego tematu, czy też rzeczywiście wasze intencje zostały żle odczytane. Słyszałem o częściowej prywatyzacji ubezpieczeń zdrowotnych i to jest, zdaje się pewne. Czy chodzi wam o to, że prywatyzacja jest korzystna, czy o to, że rzeczywiście jej nie proponowaliście? W jakim sensie ten spot kłamie? Co do idei czy waszych intencji. Jeśli co do idei, to dlaczego się od niej odcieliście zamiast wytłumaczyć swoje stanowisko? POzdrawiam
2007-10-16, Jerzy Bydgoszcz
Komentarze
Re: Prywatyzacja szpitali???
Bogdan Zdrojewski - Wtorek, 2007-10-16 ścieżka 21:25
Aleksander Kwaśniewski powoływał się na dokument roboczy, do dyskusji na konferencję majową PO. W naszej partii nie obowiązują zasady, że wszyscy myślą podobnie - bo tam gdzie wszyscy myślą podobnie, nikt nie myśli zbyt wiele! Natomiast bzdurą jest twierdzenie, iż chcemy sprywatyzować szpitale. To w ogóle nie możliwe, bezsensowne i nie celowe. Faktem natomiast jest, iż od prawie 15 lat następuje prywatyzacja wielu usług medycznych (np. stomatologii, okulistyki, alergologii etc.) nie oznacza to jednak niczego poza samym faktem rywalizacji usług na rynku. Lekarze rodzinni to usługi prywatne. Ale za korzystanie z nich nie ma odpłatności. PIS liczy na bezrozumność Polaków. Zawiedzie się !!! I to srogo !
Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz
Re: Re: Prywatyzacja szpitali???
Marek Leśniak - Wtorek, 2007-10-16 ścieżka 22:54
"Aleksander Kwaśniewski powoływał się na dokument roboczy"To moża ktoś wreszcie o tym powie ? Bo jak narazie to nikt nie wie o co chodzi.Dziękuję.
Olleo - Środa, 2007-10-17 ścieżka 00:01
Prywatyzacja szpitali, owszem, bedzie niemozliwa, ale dopoki panstwo (w tym samorzady) uniemozliwia wolna konkurencje w postaci nowopowstajacych szpitali publicznych. W momencie, gdy to zniknie, prywatyzacja nie tylko okaze sie mozliwa, ale i niezbedna.
Olleo - Środa, 2007-10-17 ścieżka 08:16
Nie zawiedzie sie. Rozum dziala, jak ma czas - w tak krotkim czasie rozum jest jak zwierze zaganiane przez oblawe (Kaminski) pod strzelby mysliwych (glosowanie na PiS).
Re: Re: Re: Prywatyzacja szpitali???
Jakub Grudziński - Środa, 2007-10-17 ścieżka 20:41
Zgadzam się z przedmówcą. "Rozum działa, jak ma czas" - nic bardziej trafnego. Dodałbym jeszcze, że rozum działa, jeśli w ogóle chce działać, a u ponad połowy społeczeństwa działać nie chce. Faktem jest, że z punktu widzenia kampanii wyborczej dość trudno z tej sytuacji wybrnąć, bo służba zdrowia to bardzo złożony temat i nie da się go objąć kilkoma prostymi słowami, a straszenie prywatyzacją (która w swojej istocie wcale nie jest zła, a wręcz przeciwnie) PiSowi zawsze świetnie wychodziło... Oby moje obawy okazały się niesłuszne, ale teraz naprawdę boję się o wynik wyborów... :/
Zamieść nowy komentarz