Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #1Bogdan Zdrojewski #4Bogdan Zdrojewski #2

Sonda

Dużo rozmawiam z ludźmi , prowadzę usługi i około 70% idzie na wybory i chce PO

2007-10-15, andrzejL

Komentarze

Re: sonda

Bogdan Zdrojewski - Wtorek, 2007-10-16 ścieżka 01:03

Nastroje to jedno, ale potem przychodzi ten jeden dzień i... różnie bywa. Mam wrażenie, iż wygra rozum ... ale pewności nie ma.

Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz

Re: sonda

KAP - Wtorek, 2007-10-16 ścieżka 16:25

tez wazne z kim Pan/Pani rozmawia. Jest czesto tak iz obracamy sie wkregu podobnych do nas (system wartosci, pozycja, dzielnica,..). Wtedy slyszymy to do czego sami jestesmy przekonani. Tez w kregu moich znajomych 80% idzie glosowac na PO. Pytanie jednak co powie (to lista 'innego' srodowiska z mojego punktu widzenia) rzemieslnik naprawiajacy piecyk gazowy, ekspedientka w sklepie na wsi, rolnik majacy pole obok domku przyjaciół. Pamietajmy i uwazajmy na to by nie zamykac sie tylko w kregu wlasnej 'adoracji'. Unikniemy rozczarowan, tez im przeciwdzialajac. Pozdrawiam.

Re: Re: sonda

Bogdan Zdrojewski - Wtorek, 2007-10-16 ścieżka 21:26

Ładna i ważna myśl. Dziękuję.

Re: Re: Re: sonda

Jakub Grudziński - Piątek, 2007-10-19 ścieżka 14:30

KAP ma całkowitą rację. Ja nawet nie mówię o kręgu znajomych, tylko posłużę się mocniejszym przykładem, tzn. szerszą grupą społeczną. Otóż, wśród studentów informatyki (mam okazję z nimi pracować ;)) poparcie dla partii politycznych rozkłada się mniej więcej tak: 70% PO, 15% UPR, 15% LiD (tylko z uwagi na demokratów). To jednak nic nie znaczy, bo informatycy reprezentują poglądy mocno liberalne, ale inne grupy społeczne mogą być zupełnie inne. Dlatego też firmy robiące sondaże podkreślają zawsze reprezentatywność próbki losowej, na której oparty jest dany sondaż - tylko takie sondaże mogą być zbliżone do wyników wyborów, a wszelkie sondy robione w węższych grupach są wybitnie niereprezentatywne.

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.