Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #4Bogdan Zdrojewski #1Bogdan Zdrojewski #2

Prawo wlasnosci

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4146901.html --- Musze przyznac, ze pan Komorowski bardzo mile mnie zaskoczyl. To jest przemowienie, ktorego wymowa poruszana byla w dyskusjach prywatnych, jak i internetowych przeze mnie, moich znajomych, ale i obcych calkowicie mi ludzi przez ostatnie 2 lata, a ktora wciaz budzi zywe emocje - w polskiej przestrzeni publicznej mianem 'prawicy' okresla sie zaledwie 'rozmodlona lewice', ktora nic wspolnego z prawicowoscia i konserwatyzmem (conservatio est continua creatio), a wiec rowniez i liberalizmem nie ma. Pora, by ktos wiecej, niz niszowi publicysci poruszyl ten temat. Jeszcze zbyt cicho, jeszcze zbyt niesmialo, ale p. Komorowski poszedl w bardzo dobrym kierunku i ciesze sie, ze zrobil to w imieniu Platformy. Beda wam jeszcze zarzucac pseudo-liberalizm, co, biorac pod uwage daleko posunieta ostroznosc wzgledem umiarkowanych wyborcow, bedzie niejako uzasadnione, ale te argumenty mozna uprzedzic. Fragment o czesci gospodarki zabezpieczanej przed wrogim przejeciem mozna przeciez zlagodzic stwierdzeniem, ze podejscie liberalne, czyli jak najmniej panstwa w gospodarce, jest jak najbardziej sluszne i ekonomicznie uzasadnione, ale w sytuacji, gdy panstwo liberalne funkcjonuje pomiedzy panstwami socjaldemokratycznymi, w szczegolnosci kolo panstwa oligarchicznego (gospodarka kolesi), to gospodarka musi byc naprawde silna i konkurencyjna, by mechanizmy rynkowe same zadzialaly w zagrozeniu przejecia powiedzmy galezi energetycznej przez Gazprom (do sily gospodarki Amerykanskiej, czy nawet Niemieckiej jeszcze nam daleko). Mam nadzieje, ze to nie ostatni krok i Platforma bedzie coraz bardziej wyrazista zachowujac przy tym jednak zdrowy rozsadek pozbawiony fanatycznego elementu (monarchizm itd. ;-) Pozdrawiam

2007-05-22, Olleo

Komentarze

Re: Prawo wlasnosci

Olleo - Czwartek, 2007-05-24 ścieżka 07:47

Sluchalem fragment wywiadu z Panem w TokFM dzisiejszego ranka i taka mysl mi wpadla do glowy. Platforma ma pewien problem z pomyslem na aktywizacje elektoratu. Problem jest natury socjologicznej - elektorat to zadowolony z zycia, siebie i swojej sytuacji materialnej, wiec za bardzo nie ma o co walczyc. Z reguly podczas wyborow jedzie sobie na majowke, lub saczy ulubiony trunek przed telewizorem bez obawy, ze czegos mu ubedzie (przeciwienstwo elektoratu PiS, SO czy LPR). Drugi problem to jednoznaczny wizerunek PO - Platforma probuje przygarnac elektorat umiarkowany, o dosc szerokim spektrum pogladow, ale jednak bardziej umiarkowanych, wiec PO musi mowic troche to, troche tamto, ale nie za bardzo to, ani tamto. Wprowadza to element nijakosci. Trzecim duzym problemem Platformy jest ta cecha mediow, ktora nie pozwala na to, zeby media byly jedynym zrodlem informacji dla przecietnego czlowieka. Otoz, jak zapewne kazdy wie, media poluja na sensacje, a jak takiej nie ma, to staraja sie jesli nie stworzyc, to taka zainicjowac. Dzieki temu przecietny obywatel wie, ze: - Platforma nie ma programu - Platforma jest bez wyrazu - Platforma nie jest zadna alternatywa - Jaki jest w koncu poglad PO na podatki? Zaden! - Platforma jest chamska i agresywna - Platforma nie jest konstruktywna. ||||| Co nie jest tak zupelnie przeciez prawda, ale wyglada jednak, jakby Platformie pasowal taki uklad. Przypomina mi to liczne swego czasu w gazetach motoryzacyjnych recenzje Daewoo Nubiry. "Dziennikarze" podawali pojemnosc bagaznika wg normy SAE 320l (koreance sobie strzelili ta norma w stope - wszedzie na swiecie uzywa sie normy VDA wg ktorej Nubira ma bagaznik 530l) i biedzili, jak to taki sedan pretendujacy do klasy D, a ma taki maluski bagaznik. To oni w ogole widzieli to auto na oczy, czy celowo popelniaja ten blad?

Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz

Re: Prawo wlasnosci

Olleo - Czwartek, 2007-05-24 ścieżka 07:48

Prawda jest taka, ze coraz blizej w polskim spoleczenstwie do walnej zgody na prywatyzacje, podatek liniowy, wolny (albo przynajmniej ciut wolny) rynek uslug medycznych, edukacji, czy emerytur. Ma juz pole do popisu partia opowiadajaca sie za rynkiem - tylko musi w odpowiednim momencie i z silnym przytupem wejsc na scene. Pozdrawiam.

Re: Re: Prawo wlasnosci

Bogdan Zdrojewski - Piątek, 2007-05-25 ścieżka 00:18

Bardzo wiele ciekawych spostrzeżeń. Ich prezentacja bez mojego komentarza to także zachęta do prezentacji poglądów z zastrzeżeniem: "nie do upublicznienia" . Jedno mogę przekazać będąc w tej materii pośrednikiem : sporo uwag pochlebnych dla autora powyższych analiz.

Re: Re: Re: Prawo wlasnosci

Olleo - Sobota, 2007-06-2 ścieżka 00:12

Dziekuje za te slowa. Chcialbym moc cos wiecej rzec na temat ogloszonego programu, poza krotkimi paroma rzeczami, ktore rzucily mi sie w oczy (szczegolnie zachowanie KRUS i niereformatorskie, ale za to bardzo pod publiczke hasla o szkolnictwie i sluzbie zdrowia), ale ostatnimi dniami jestem bardzo zajety przygotowaniami do wlasnego slubu (jutro) oraz podrozy poslubnej (najblizsze 2-3 tygodnie), wiec mam tylko nadzieje, ze w PO ktos zwraca wieksza uwage, niz tylko sladowa, na projekt reformy SZ autorstwa OZZL (http://www.ozzl.org.pl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=14&id=46&Itemid=245&lang=pl). Mysle, ze warto nie tylko nan zwrocic uwage, ale i rozpowszechnic te wiedze. Nie wiedziec czemu w mediach widac tylko zadania podwyzek plac (co gladko podchwytuja w przemowach politycy), a zmiany systemu juz nie bardzo. ___ Ciekawa tez dyskusja (i to nie po raz pierwszy i nie tylko w tym miejscu) wydaje sie zawiazywac tutaj na temat propozycji PO: http://my.o.polsce.net/index.php?showtopic=2083 (Pan Franciszek Gajek powinien jakies skojarzenia budzic).

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.