Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #2Bogdan Zdrojewski #1Bogdan Zdrojewski #4

Pytanie

Mam pytanie do Pana, Panie przewodniczacy - pytanie bardzo powazne. PiS po kolei otwiera kolejne furtki - niektore wczesniej juz zamkniete, inne nigdy jeszcze nie otwarte. Furtki do recznego sterowania i kontroli kazdego aspektu spolecznego przez jednostke najwyzsza: prawo o zakwestionowaniu wykorzystania funduszy unijnych przez wojewodow tylko za decyzja premiera; bierni, mierni, ale wierni na stanowiskach pozarzadowych (prezes NBP, prezes TVP, TS i TK) oraz rzadowych (MSZ, MON, MSWiA); zwiekszanie kompetencji wojewodow kosztem samorzadow; zwiekszanie kontroli nad prokuraturami; wchodzenie premiera w kompetencje prokuratora gen. itd. itp. etc. Pan, Panie przewodniczacy, dzis sie wypowiedzial w kwestii publicznych mediow - ze zle, ze sa upolitycznione, a nie jest mianowany ekspert. Co z postulatami prywatyzacji mediow publicznych i likwidacji KRRiTV? Juz Pan zapomnial? __________Jaka ja mam gwarancje, ze PO te otwarte furtki pozamyka, a nie skusi sie, by z nich skorzystac???

2007-02-27, Olleo

Komentarze

Re: Pytanie

Bogdan Zdrojewski - Środa, 2007-02-28 ścieżka 19:25

Żadna partia nie daje gwarancji. Ani na realizację własnego programu ani też na 100% skuteczność. PO zamierza pokonywać inną bariere : barierę wiarygodności i rzetelności w zasadniczych elementach budowanej strategii postepowania. Chcemy dotrzymać obietnic dotyczących stylu, klasy czy też pryncypiów (jak kto woli) w sprawowaniu władzy. Przypomnę, iż na czele TVP dopuszczalny jest polityk, byleby przy tej okazji był profesjonalistą, chcemy poddać TVP procedurom podobnym do mediów prywatnych, byleby nie zniszczyć faktycznej a nie urojonej misyjności (tej publicznej) etc etc.

Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz

Re: Re: Pytanie

Olleo - Czwartek, 2007-03-1 ścieżka 07:00

Jaki sens ma "misyjnosc" mediow publicznych? Jesli misja jest na tyle nudna i niepozadana w mediach, ze trzeba ja uskuteczniac pomimo wynikow ogladalnosci i za pomoca przymusowego abonamentu, to znaczy, ze jest niepotrzebna.Jakos Rupertowi Murdochowi sie oplaca tworzyc komercyjne media z misyjnym charakterem - propagujace konserwatywno-liberalne spojrzenie na swiat i panstwo. ___Niestety coraz silniejsza we mnie obawa powstaje, ze Platforma Obywatelska tylko niuansami sie rozni od innych partii. Chyba, ze to tylko pozor - w koncu ludzie nie lubia rewolucyjnych zmian.

Re: Re: Re: Pytanie

Bogdan Zdrojewski - Wtorek, 2007-03-6 ścieżka 22:38

Nawet komercyjność ma swoje stopnie i nawet R. Murdoch stara się wkleić coś bardziej wartościowego w swoje "media". Trzeba pamietać jednak o istotnej różnicy w odpowiedzialności: on dba i odpowiada za ZYSK. telewizja publiczna i rząd .... mam wrażenie, iż przynajmniej powinna, powinni o coś więcej ! W PO ta różnica jest dostrzegalna i nie ma charakteru niuansu. Ale i tak w Pana sposobie myslenia jest sporo racji. Przyznaje.

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.