Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #2Bogdan Zdrojewski #1Bogdan Zdrojewski #4

Analiza 1

Panie Bogdanie,Podobno D. Tusk poprosił J. Gowina o to aby pomógł się porozumieć przewodniczącemu z J. Rokitą, a ja się pytam z ciekawości co musi zrobić członek partii aby zostać wyrzuconym z jej szeregów, bo ja już szczerze pogubiłem się. Rozumiem, że J. Rokita jest wybitną osobowością, ale czy nie powinna grać w zespole i przy okazji zaprosić pozostałych członków Gabinetu Cienii na konferencję prasową przedstawiającą program naprawy III RP. Nie wiem czy Pan zauważył ale żadne medium nie poświęciło kilku minut na debatę o tych propozycjach. Miałem przyjemność przeczytać ten cały program i osobiście jestem zawiedziony jest to ten sam dokument z ubiegłego roku tylko zaktualizowany został. Najbardziej zawiodłem się na finansach (same ogólniki). Dlatego radziłbym przełożyć konwencję programową na wrzesień i zacząć intensywnie pracować nad bardziej szczegółowym projektem. A tak z ciekawości część PO jest liberalna i dlaczego nic nie zostało umieszczone o swobodach obywatelskich? Ja uważam, że obecnie dla Polski są ważne 3 priorytety: wykorzystanie maksymalnie środków UE, reforma finansów i budowa społeczeństwa obywatelskiego. Dlatego zamiast ciągle żyć w niepewności czy J. Rokita wystąpi przed szereg usunąć go i liczę na Pana aby postarał się pogodzić Tuska z Z. Gilowską, szczerze powiem byłby z niej świetny premier.

2007-02-3, Maksymilian

Komentarze

Re: Analiza 1

Olleo - Wtorek, 2007-02-6 ścieżka 07:20

Panie Maksymilianie, pragne Panu zwrocic uwage na to, czym faktycznie jest liberalizm.Spoleczenstwa obywatelskiego nie mozna zbudowac odgornie. Te buduje sie samo, ale tylko w dwoch, przeciwleglych sobie sytuacjach:1. w panstwie totalitarnym, pod okupacja itd. - spoleczenstwo laczy sie przeciwko panstwu2. w panstwie minimum - spoleczenstwo laczy sie obok panstwa.Pierwszy wariant z oczywistych wzgledow nas nie interesuje. W drugim okolicznosci sprzyjajace, to zwrocenie odpowiedzialnosci osobistej za swoje czyny obywatelom. Co to znaczy? Coz, jak to bywa w rzeczywistosci, a nie modelu matematycznym, wszystko jest powiazane ze wszystkim - to system naczyn polaczonych, a wiec:- demonopolizacja i decentralizacja szkolnictwa oraz uwolnienie rynku w tym sektorze- demonopolizacja i decentralizacja sluzby zdrowia oraz uwolnienie rynku w tym sektorze- likwidacja ZUS, przymusowej skladki, pelne otwarcie rynku emerytur- ograniczenie do niezbednego minimum systemu socjalnego (np. bon edukacyjny)- koniec z interwencjami panstwa w gospodarce (dotacje, subwencje, koncesje, skupy, limity, nacjonalizacje, konsolidacje itd. itp.)- deregulacja rynku pracy, zlikwidowanie wielu "pomocnych" programow wspierajacych- i wiele innych wiekszych i mniejszych reform na wszystkich polach obecnej dzialalnosci panstwa.Dopiero wtedy, gdy obywatel poczuje, ze faktycznie jest odpowiedzialny za siebie i swoich najblizszych, zacznie miec wplyw na swoje zycie i otoczenie, wowczas zacznie sie interesowac blizszym i dalszym otoczeniem, organizowac sie w celu osiagniecia wspolnych celow.PiS robi wlasciwie wszystko, by warunki sprzyjajace budowie SO zminimalizowac - nie widze specjalnie dzialalnosci PO zmierzajacej w kierunku przeciwnym.p.s. jeszcze o liberalizmie - wykorzystanie maksymalnie srodkow UE jeszcze na nas sie zemsci. A pierwsze objawy bedzie widac, jak sie skoncza.

Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.