W jednym wpisów Pan Minister broni muzealników jako grupy zawodowej. Panie Ministrze są różni muzealnicy, tak jak i różni ministrowie. W ostatnich kilku latach w kilku muzeach występuje proces obsadzania stanowisk według wierności dyrekcji a nie kompetencji. Na forach internetowych pojawiłają się informacje o przypadku kiedy np absolwentka pedagogiki została kuratorem działu historycznego w Muzeum Wojska Polskiego. Panie Ministrze nawet dureń wie, że to karygodne. Nawet ukońćzenie muzeologicznych studiów podyplomowych nie może stanowic podstawy takiego awansu. Tak mówi akt prawny przez Pana wydany. Ta pani oczywiście awans na adiunkta i kustosza też dostała z naruszeniem prawa. Ale dyrektorowi to jakoś nie przeszkadzało. Po co Pan minister wydaje rozporządzenia, kiedy nie jest ono przestrzegane. Dyrektor Cisek nadal tak postępuje, nie ma się co dziwić że niektórzy z pracowników wierzą z swastyki z bananów. Przypuszczam, że Pan Minister czyta blog Upiór w Muzeum. Krótki czas istniał Grajdołek Muzdealny. Cytowane na nim dokumenty powinny doprowadzić do dymisji dyrektora Ciska. Ale nikogo to nie interesuje. Może czas najwyższy to zmienic!!! W przeciwnym wypadku będzie znowu wielka afera.
2010-10-17, muzealnik ciekawy świata
Komentarze
Re: kwalifikacje muzealników
muzealnik - Niedziela, 2010-10-17 ścieżka 21:20
Wątpię, żeby Pan Minister zainteresował się Muzeum Wojska Polskiego. Ta instytucja niestety podlega pod MON. Jak na razie gdzie zaczyna się MON tam kończy się logika. Ostatnie doniesienia medialne to potwierdzają. Proszę mi wierzyć kiedy pewne fakty z MWP ujrzą światło dzienne, to będzie wielka afera. Niestety Muzeum będzie musiało budować swoją utraconą markę przez wiele lat.
Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz
Re: Re: kwalifikacje muzealników
Bogdan Zdrojewski - Wtorek, 2010-10-19 ścieżka 00:01
Muzeum Wojska Polskiego przynależy do kompetencji MON. Nie mam zamiaru ingerować w kompetencję pana ministra B. Klicha. To elementarna zasada uczciwości, nie tylko "urzędniczej".
Re: Re: Re: kwalifikacje muzealników
sprostowanie - Środa, 2010-10-20 ścieżka 10:09
Panie Ministrze na wstępie zaznaczę że nie jest pracownikiem Muzeum, ale nauczycielem akademickim który interesuje i zajmuje się tą tematyką. Proszę o usunięcie wpisu o treści Muzeum Wojska Polskiego przynależy do kompetencji MON. Nie mam zamiaru ingerowac w kompetencję pana ministra B. Klicha. To elementarna zasada uczciwości, nie tylko "urzędniczej" lub jego sprostowanie. Wpis o takiej treści nie powinien nigdy powstać, ponieważ zawiera ewidentny błąd, a wyjaśnienie wbrew pozorom jest bardzo proste. Według zarządzenia nr 4/MON z 26 stycznia 2007 r. w sprawie nadania statutu Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie (http://www.nettax.pl/dzienniki/dumon/2007/3/du_mon_03.pdf) jest wyraźne wskazanie Minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego sprawuje nadzór nad Muzeum w zakresie określonym w ustawie o muzeach. Minister obrony jest jedynie jego organizatorem. Panie Ministrze, Pan nie ma prawa ale obowiązek interweniować w sprawie ewentualnych nieprawidłowości. Mam nadzieję, że z tego obowiązku w przypadku potrzeby Pan się wywiąże z należytą starannością. Zgodnie z prawem, sumieniem, oraz uczciowością i nie tylko tą urzędniczą. Mam nadzieję, że moje intencje będą zrozumiałe, są one całkowicie bezinteresowne. W ostatnim czasie tematyka muzealna zbyt często i negatywnie jest poruszana w mediach. Przyczyną między innymi jest brak poszanowania i zrozumienia dla prawa muzealnego. Z mojego skromnego empirycznego doświadczenia Muzeum Wojska Polskiego niestety jest przykładem takiej placówki. W razie potrzeby mogę służyć pomocą, jeżeli jestem w błędzie to proszę o sprostowanie. Każdy ma prawo do błędu. Z wyrazami szacunku JK
Re: Re: Re: Re: kwalifikacje muzealników
Bogdan Zdrojewski - Czwartek, 2010-10-21 ścieżka 15:49
Myli Pan kompetencje, ustawy i konsekwencje określonych poziomów odpowiedzialności. Nie jest to błąd duży, a przy tym dość często występujący. Może to wada samego ustawodawstwa. Przypomnę więc: zatwierdzanie statutu jest czynnością kontroli dokumentu a nie instytucji. Zgodnie z rozporządzeniem MKiDN z dnia 13 maja 2008 roku (Dz. U z 2008 r. Nr 91, poz 568) pracownik Muzeum może wystąpić do Ministra z wnioskiem o stwierdzenie kwalifikacji niezbędnych do zajmowania stanowiska kustosza dyplomowanego oraz zaopiniowanie dorobku zawodowego na stanowisko kustosza (dwie nieco inne procedury). Opinia nie jest jednak wiążąca ! O tym czy dyrektor spełnia inne kryteria do ewentualnych nominacji czy też awansów decyzduje ORGANIZATOR ! Czyli w tym wypadku Minister Obrony Narodowej.
Re: Re: Re: Re: Re: kwalifikacje muzealników
jk - Czwartek, 2010-10-21 ścieżka 23:24
W żadnym wypadku nie mylę kompetencji, ustaw i konsekwencji określonych poziomów odpowiedzialności. Zasięgałem w tej kwestii opinii u znakomitych specjalistów z prawa konstytucyjnego i administracji rządowej (w tym wpisie celowo nie wymieniam ich nazwisk). Po dogłębnej analizie przyznali mi rację. Osobiście mogę być w błędzie, oni raczej nie. Jeżeli mimo to nadal jestem według Pana Ministra w błędzie proszę o możliwie najdokładniejszą wykładnię z podaniem podstawy prawnej. Będzie bardzo przydatna w pracy naukowej, przyda się przy ewentualnej korekcie artykułu. Jak na razie według moich badań EMPIRYCZNYCH to muzeum (i nie tylko to) w ostatnich kilku latach jest przykładem notorycznego łamania prawa muzealnego i etyki zawodu muzealnika. Z wyrazami szacunku JK
Re: Re: Re: Re: Re: Re: kwalifikacje muzealników
Bogdan Zdrojewski - Piątek, 2010-10-22 ścieżka 17:12
Polemika na forum z racji jej natury musi być skrótowa. Ze względu na nadzwyczajne Pana zainteresowanie tą problematyką proszę o oficjalne zwrócenie się do departamentu prawnego MKiDN. Jest także możliwość skorzystania z centrum legislacyjnego sejmu lub rządu. Tylko interpretacje posiadające podpis osoby uprawnionej mogą być używane w sytuacjach praktycznych.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kwalifikacje muzealników
jk - Wtorek, 2010-10-26 ścieżka 08:29
Jak się okazuje nawet taka skrócona polemika może być niezwykle ciekawa; mam nadzieję, że zarówno dla mnie jak i Pana Ministra. Starałem się jedynie zwrócić uwagę na fakt, że przepisy polskiego prawa dotyczące muzealników są jednoznaczne, niestety często celowo i źle nadinterpretowane. Moje szczególne zainteresowanie Muzeum Wojska Polskiego wynika z faktu otrzymania bardzo precyzyjnej dokumentacji świadczącej o łamaniu prawa muzealnego w tej placówce w ostatnich kilku latach. Z wyrazami szacunku JK
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kwalifikacje muzealników
Bogdan Zdrojewski - Czwartek, 2010-10-28 ścieżka 23:47
Proszę o przesłanie tych materiałów do MKiDN.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kwalifikacje muzealników
jk - Czwartek, 2010-11-4 ścieżka 15:03
ok, proszę spodziewać się tych dokumentów w terminie 6-8 tygodni
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kwalifikacje muzealników
Bogdan Zdrojewski - Wtorek, 2010-11-9 ścieżka 00:58
Dziekuję.
Zamieść nowy komentarz