Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #2Bogdan Zdrojewski #4Bogdan Zdrojewski #1

Zamek Przemysłw w Poznaniu

Szanowny Panie Ministrze, czy zamierza Pan coś zrobić z budową Zamku Przemysła w Poznaniu. Inwestorem tej budowy jest Muzeum Narodowe w Poznaniu, instytucja podległa Panu. W różnych mediach oraz w Internecie pojawiło się szereg artykułów oraz akcji, które wyraźnie pokazują mankamenty tej inwestycji.1. Brak wystarczających badań archeologicznych 2. Inwestorzy podnieśli problem środków na budowę. Ich zdaniem 18 mln nie wystarczy. W prasie dyrektor MNP przyznał, że nie ma środków na wyposażenie budynku, a potrzebne będzie kilkadziesiąt milionów złotych. Skąd muzeum je weźmie?3. Bryła budynku i jego dekoracja to atrapa. Znany z XVII-wiecznych rycin zamek posiadał cztery szczyty (nie trzy jak w projekcie), nie stała przy nim wieża, ani tym bardziej ten szczytowy budynek nie spotkał się z (obecnie istniejącym) skrzydłem Raczyńskiego, które pochodzi z 2 poł XVIII w. Całość tworzy konglomerat, który uzyskał szczytne miano zamku Gargamela.4. Czy w takim budynku można zrobić nowoczesne muzeum? To ciekawe pytanie pojawiło się na facebooku. Co w Zamku Przemysła vel Gargamela będzie? Czy będą to same ekspozycje - jeżeli tak to czego (pamiątki po królu - może Komitet Odbudowy posiada tronu Przemysła)? Czy pojawią się jakieś ciekawe propozycje dla zwiedzających? 5. Kulisy wyboru realizowanego projektu też są ciekawe. Jakim cudem ten projekt jest realizowany skoro nie wygrał konkursu? Na facebooku pojawiło się pismo firmy, która pierwotnie wygrała konkurs -jak z niego wynika mamy do czynienia z wielkim przekrętem. Czy to nie wystarczający przyczynek do tego, żeby baczniej przyjrzeć się tej inwestycji? Jaki jest Pana stosunek do tej inwestycji? Czy istnieje jakaś możliwość jej zaniechania bądź poprawy, tzn. - zaordynowanie badań archeologicznych, powrót do zwycięskiej koncepcji, bądź poprawa projektu realizowanego, czy zwiększy Pan dotację na budowę, czy Ministerstwo przyzna środki na wyposażenie muzeum. Czy posiada w końcu Pan wiedzę co konkretnie będzie we wnętrzu? Pozdrawiam

2010-10-17, Poznaniak

Komentarze

Re: Zamek Przemysłw w Poznaniu

Maciej Witkowski - Poniedziałek, 2010-10-18 ścieżka 14:48

Ja także czekam z niecierpliwością na odpowiedzi na te trafne pytania.

Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz

Re: Re: Re: Zamek Przemysłw w Poznaniu

Bogdan Zdrojewski - Wtorek, 2010-10-19 ścieżka 15:02

To jest bardzo, ale to bardzo "poznańska sprawa". Wiem ile jest w niej emocji, zaangażowania ale także nieporozumień. Moją intencją jest w takich sprawach pomagać, ale pod warunkiem, iż jest takie życzenie. Patrząc na całe przedsięwzięcie dałem tylko jeden komentarz: "Poznań stać na więcej". Nie oznaczało to dyskredytacji tego projektu, ale sugestię by nad nim jeszcze popracować. Powyższe pytania świadczą o właśnie takich oczekiwaniach - mam wrażenie powoli spełnianych.

Re: Re: Re: Zamek Przemysłw w Poznaniu

Aldona - Wtorek, 2010-10-19 ścieżka 15:08

Dobra odpowiedż. Mnie osobiście cieszy, iż ma Pan szacunek do samorządności. Jeśli ingerować, to na własnym osiedlą, na własnym podwórku i to zdecydowanie częściej niż Pan to robi.

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.