A z tego co się orientuje to chcemy wygrać wybory w 2009 i wtedy PiS zwali na Nas winę, że Polska straciła część funduszy unijnych. Po za tym uważam, że powinniśmy przejąć przywództwo w komisji spraw zagranicznych w pierwszej połowie kadencji PE w latach 2009-2014, ponieważ Polska przejmuje przewodnictwo w UE w drugiej połowie 2011r i zapewne to my będziemy finalizować projekt budżetu UE na lata 2014-2020 i będzie potrzebny Nam wtedy szef komisji spraw zagranicznych, a na początku 2012 z powrotem przejąć komisję budżetową. Dlatego teraz radziłbym się wycofanie z komisji spraw zagranicznych. Po za tym jedyny wpływ na politykę, jaki komisja spraw zagranicznych uzyskała w ostatnim czasie, był zasługą właśnie komisji budżetowej. Stało się to w grudniu 2006 r., podczas negocjacji nad budżetem rocznym Unii na 2007 r. Eurodeputowani umówili się, że komisja budżetowa zaakceptuje ten budżet dopiero, gdy unijne rządy zgodzą się na zwiększenie współpracy z komisją spraw zagranicznych. Chodziło o: cztery spotkania w roku; delegowanie na spotkania z Parlamentem co najmniej ambasadorów; zapowiadanie Parlamentowi misji zagranicznych i specjalnych wysłanników Unii itp. I tak też się stało. Dlatego proponuję nie uginać się pod presją PiS, tylko porozumieć się z CDU, że oni mają szefa komisji spraw zagranicznych do końca tej kadencji, a my budżetu. A w następnej kadencji np Klich czy Saryusz zajmują przewodnictwo w komisji spraw zagranicznych do końca 2011, a Niemiec budżetową. A w 2012 z powrotem następuje zmiana pan Lewandowski wraca na swoje stanowisko, a pan Brok na stanowisko szefa komisji spraw zagranicznych. To jest najlepsze dla Polski, a nie teraz komisja spraw zagranicznych bo możemy wywierać wpływ na kształt polityki zagranicznej poprzez komisję budżetową. Dlatego postawić na te dwie komisje: rozwoju regionalnego i budżetu. Ale zrobią Panowie jak będą uważali za słuszne. Pozdrawiam
2007-01-21, Adam Margański
Komentarze
Re: Pakiet PO cz. 2
Bogdan Zdrojewski - Niedziela, 2007-01-21 ścieżka 19:25
Bardzo mnie cieszy Pana opinia. Ale dlaczego ? W szczegółach nie będę opowiadał. Za obszerną opinię jednak bardzo serdecznie dziękuję. Bogdan Zdrojewski
Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz
Re: Re: Pakiet PO cz. 2
Adam Margański - Niedziela, 2007-01-21 ścieżka 21:03
Ja też dziękuje Panu za analizowanie moich wpisów i odpowiedzi. Ale nie pokoi mnie chęć pozyskania tylu stanowisk PO w PE, gdyż jedynie komisją budżetową będziemy mogli wywierać wpływ na decyzję Parlamentu Europejskiego. Mym zdaniem kryzys na Białorusi nastąpi w roku 2009, najpóźniej w 2011 wtedy nastąpi upadek dyktatury Łukaszenki, dlatego teraz odstąpić delegację ds. Białorusii, następnie odstąpić komisję konstytucyjną dlatego, że nie posiadamy tam reprezentanta. Jedynie pan Protasiewicz jest w zastępstwie, ale bez obrazy nie włoży dużego wkładu w pracę nad traktatem tym bardziej, że komisji przewodniczy socjalista. Stąd pozostają 3 stanowiska: komisja budżetowa, komisja rozwoju regionalnego i v-ce przewodnictwo we frakcji EPL-ED. Dlatego myślę, że siostrzane partie Platformy zgodzą się na przewodnictwo w dwóch komisjach i zastępstwo we frakcji EPL-ED. Chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że nie posiadamy zastępcy przewodniczącego PE z frakcji EPL-ED, dlatego przysługują nam 2 komisje parlamentarne. Proszę się nie poddawać, tylko się starać o jak największe wpływy PO w PE. Z obserwacji wiem, że najwięcej do powiedzenia ma przewodniczący to on narzuca tok pracy komisji, a nie 3 zastępców. Moje uszanowanie
Re: Re: Re: Pakiet PO cz. 2
Bogdan Zdrojewski - Sobota, 2007-01-27 ścieżka 01:12
Panie Adamie,proszę też o wpisy na istniejące "wątki - tematy" gdyż ich mnożenie może skutkować ograniczaniem listy poprzez wykreślanie przez mojego administratora.serdecznie pozdrawiamBogdan Zdrojewski
Zamieść nowy komentarz