Dobre wywiady. Myślę o tym ostatnim w Polska Times i Rzeczpospolita. Ale czemu tak rzadko mówi Pan o Wrocławiu, dlaczego nie przypomina ciekawych faktów sprzed lat. Ja pamiętam Pana jedynie z opowieści bo potem musiałam wyjechać. Teraz jest Pan trochę legendą trochę tym który zostawił Wrocław. Jest w tym trochę żalu proszę nie mieć o to pretensji. A pytanie mam proste: co nahjważniejsze dla Pana będzie w 2008 roku jeśli chodzi o Wrocław, takie trzy typy rzeczy dobrych i np. zagrożeń. Bardzo proszę o szczerość.
2009-01-4, Aga
Komentarze
Re: Dobre wywiady
Bogdan Zdrojewski - Wtorek, 2009-01-6 ścieżka 22:13
Mam wrażenie, iż pyta Pani o rok 2009 ... sam sie jeszcze myle. Za tą "legendę" dziękuję i tylko jedną rzecz powiem : mam wrażenie, iz bycie prorokiem we własnym... mieście jest najtrudniejsze. Z tego też powodu bedzie mi niezwykle trudno opisac przypadające w roku bieżącym ewentualne zdarzenia. Zrobię to w nadzwyczajnym skrócie : po pierwsze obawiam się o budżet miasta i jego wzrastające gwałtownie zadłużenie, po drugie , iż bardzo mocno naruszone interesy miasta w kwestiach tzw. świadomości miasta ponownie zostaną wystawione na poważne wstrząsy wynikające z partykularnych interesów polityków z grona Polska XXI (to w świadomości miasta powazny regres", po trzecie : ze względu na postawienie zbyt mocne na zarządzanie miastem zewnętrznymi spółkami sterownośc w tej materii osiągnie granice wytrzymałości. .................................................................I na koniec: miasto Wrocław przechodzi we władanie PIS i Polska XXI. Dla mnie osobiście to wielka porażka, bo wiele wysiłków wkładałem by Wrocław nie był we władaniu żadnych partii a jedynie mądrych ludzi. PO, nawet dla jej zajadłych przeciwników nie wtrącała się w politykę bieżącą i dziś z sympatyzowania miastu została po prostu "wycięta"By smutki ograniczyc dodam: nie zamierzam ograniczac jakichkolwiek inwestycji w sferze kultury. Wręcz odwrotnie bardzo mi zalerzy by w tej sytuacji pokazac, iż te sytuacje niczego nie zmieniają w sympatiach posłów i ministrów PO. Po drugie: stanie się ważna rzecz: WIOSNĄ RUSZA BUDOWA OBWODNICY WROCŁAWIA I BĘDZIE TO INWESTYCJA DEKADY, JAK NIE STULECIA. Jakby nie było w skali kosztów jest to przedsięwzięcie najwazniejsze i ważne, że zaprojektowane na bardzo krótki czas realizacji : trzy lata.
Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz
Wrocław pełen obaw
Janek Augustyn - Wtorek, 2009-01-6 ścieżka 22:35
Panie mów, co trzeba teraz ! Co mamy z tym fantem ........? Przecież to jakaś katastrofa ! Proszę też o przyjęcie w biurze. 2 stycznia nie dałem rady, za duże korki w mieście. A poza tym niech się Pan trzyma i uważa na pozornych przyjaciół !
Re: Wrocław pełen obaw
Zdzich z Nowego Dworu - Czwartek, 2009-01-8 ścieżka 11:25
No właśnie, niech Pan coś mocnego powie. Co dalej, co z naszym miasteczkiem ? Czy i gdzie mamy się wyprowadzać ? Przecież te chłopoaki z grupy Stopiński - Krauze - Jackiewicz to Pan sam wie co zrobią. Dziś ukazała się informacja, że PIS w radzie będzie trzymać Dutkiewicza bez umowy: czyli oni mogą wszystko a Dutkiewicz na nic nie może liczyć. Jak Pan patrzy na postawę takich osób jak pani Wanat (chyba sąsiadka) czy Aniszczcyk ? przecież im chyba głupio jakoś ? Innych nie znam ale pewnie też już bez kręgosłupów. Oj żle to wygląda !
Re: Re: Wrocław pełen obaw
Jancio - Sobota, 2009-01-10 ścieżka 21:03
Trudno nam we Wrocławiu zrozumieć co się dzieje. W urzędzie miasta fatalna atmosfera. Nie można słowa powiedzieć bo napięcie ogromne. Wszyscy Pana wspominają i wręcz oczekują. Wiemy że to trudne będzie (powrót) ale proszę nas nie zostawiać. Nawet Ci z tzw. "dworu" wiedzą że wszystko leci na łeb. Ale przez to jest jeszcze gorzej. Panu prezydentowi jak w piosence Młynarskiego o Babci drukują już specjalną gazetkę (byleby Babci nie denerwować) Balon nadyma się każdego dnia, jak trzaśnie wszyscy za to zapłacimy !!! Please, help !
Re: Re: Re: Wrocław pełen obaw
Arkadiusz Kozłowski - Wtorek, 2009-01-13 ścieżka 22:57
Wywiady ciekawe, ale mam pytanie: czy mysłi Pan też często o miastach trochę mniejszych, ale tez tak ładnych jak Wrocław ?
Re: Re: Re: Re: Wrocław pełen obaw
Bogdan Zdrojewski - Środa, 2009-01-14 ścieżka 21:29
Myślę ! Staram się aby Polska pod względem oferty kulturalnej była państwem pozbawionym białych plam. Aby nasza oferta była kompletna.
Zamieść nowy komentarz