Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #1Bogdan Zdrojewski #2Bogdan Zdrojewski #4

Nadal brak podwyżek dla bibliotekarzy

Szanowny Panie Ministrze,Pisze do Pana po raz kolejny, rozczarowana zmianami, jakie Ministerstwo proponuje w nowym Rozporz. z 19 czerwca.Zmiany te w żaden sposób nie są satysfakcjonujące dla bibliotekarzy, ponieważ są to zmiany martwe: zmieniona zostaje najniższa płaca zasadnicza, która jest nadal niższa niż płaca krajowa. W poszczególnych kategoriach zaszeregowania zwiększa się wprawdzie górna granica wynagrodzenia, natomiast minimalnej zmianie ulega dolna, co oznacza, że z tabel znów bezpośrednio nie wynika obowiązek podwyższenia wynagrodzenia przez pracodawcę, a ubiegając sie o podwyżki możmy liczyc wyłącznie na dobrą wolę bezpośrednich przełożonych.CDN - ze wzgl na długoś listu

2008-09-2, Ela

Komentarze

Re: nadal brak podwyżek dla bibliotekarzy

Bogdan Zdrojewski - Środa, 2008-09-3 ścieżka 00:06

Mam wrażenie kompletnego braku wiedzy co faktycznie oznacza podwyższanie o 300 zł najniższego wynagrodzenia w tabelach. Po pierwsze trzeba przejśc całą procedurę - w tym uzyskac zgodę tyc, którzy w konsekwencji będą partycypowac w kosztach. Po drugie: to nie minister jest organem założycielskim większości bibliotek więc musi uzyskac przynajmnie wstępną akceptację innych podmiotów. Samorządy w tej materii wykazały absolutnie dobrą wolę i pełne zrozumienie. Najniższa stawka to też nie najniższa płaca !!! realizacja zaś zarządzenia to już element pozostający w gestii innych podmiotów.

Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz

Re: Re: nadal brak podwyżek dla bibliotekarzy

Ela - Czwartek, 2008-09-11 ścieżka 16:01

Mam wrażenie kompletnego braku wiedzy na temat praw jakimi rządzą sie samorządy lokalne ustalając płace dla bibliotekarzy."realizacja zaś zarządzenia to już element pozostający w gestii innych podmiotów."No i włąsnie o tym mówię. Czyli prosze napisac wprost: zarządzenie zarządzeniem, a decyzje samorządów to juz ich indywidualna sprawa. I własnie przeciwko temu sie sprzeciwiam, przeciwko bezsensownym zarządzeniom z których dla nas, bibliotekarzy nic nie wynika.Panie Ministrze, nas nie interesuje cała procedura i proces wdrażania w zycie tych 300 złotych. Nas interesuje efekt. Faktyczna wysokośc pieniędzy któe dostaniemy do reki!My tez wukazujemy wystarczająco duzo zrozumienia co samorządy, ale jestesmy ludxmi i chcemy zarabiac jak ludzie.Nie mam postawy roszczeniowej . To smieszne. Nie siedze z załozonymi rekami. Nie pomyslał Pan, że Bibliotekarzy mobilizowałaby do pracy. do aktywnosci i działania mozliwość awansu zawodowego (i duzo wyższej płacy!) takiego jak u nauczycieli? Świadomość, że w mojej pracy , pomimo sukcesów nie moge liczyc na ŻADNĄ gratyfikację - podcina skrzydła, prosze mi wierzyć...Pozdrawiam, z wyrazami szacunku

Re: Re: Re: nadal brak podwyżek dla bibliotekarzy

Bogdan Zdrojewski - Niedziela, 2008-09-14 ścieżka 23:22

Dziękuję... dodam: samorządy są bardzo bardzo różne.

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.