Szanowny Panie Ministrze kiedy można się spodziewać zmian w Rozporządzeniu Ministra Kultury i Sztuki z 9.03.1999r. w sprawie wymagań kwalifikacyjnych dla bibliotekarzy. Powinny jasno być określone wymagania dla młodszych bibliotekarzy, oraz co zrobić z osobami które nie posiadają żadnych kwalifikacji bibliotekarskich. Pozdrawiam.
2008-06-19, Sauron
Komentarze
Re: Rozporządzenie Ministra Kultury i Sztuki
olecka - Poniedziałek, 2008-07-14 ścieżka 12:09
Mnie również interesuje sprawa zmian w ustawie. , a dokł. w Rozporz. Min. Kult. a sprawie wynagradzania pracowników zatrudnionych w inst. kultury - w tym również bibliotek. Obecna ustawa jeste z 1999 roku!!!! Uważam że smiechu warte są tam stawki wynagradzania pracowników. Dziwi mnie że że poprawka do tej ustawy - którą znalazłam w internecie, podpisana przez Pana Ministra Zdrojewskiego, z dnia 19 czerwca 2008 roku, tak naprawdę niczego nie mienia. Widełki płac w tabelach wynagradzania są tak szerokie, że przy braku dobrej woli bezpośrednigo pracodawcy (wójta, burmistrza, dyrektora biblioteki ) pracownik z kilkuletnim stażem i wyższym wykształceniem może zarabiać ... najniższą krajową. TO JEST NIENORMALNE, i przykro mi że Pan Minister widzi potrzebę składania zyczeń i kwiatków bibliotekarzom - z kazji i ch święta, a nie zauważa potrzeby wynagrodzenia ich pracy równiez finansowo. Pracuje w małej bibliotece gminnej,. rozumiem, że wg. Pana Ministra jestem gorszogatunkowym pracownikiem, któremu powinien wystaczyć argument "bo Gmina biedna" , i który powinien siedzieć cicho i cieszyć się, że w ogóle ma prace. Czy tak?-no bo - skoro tabele płac nie sa wystaczającym argumentem do ubiegania sie o podwyżkę - to jakie mamy my , bibliotekarze podstawy żeby żądać więcej niż ta poniżająca najniższa krajowa? Obecne tabele płac stawiaja nas- bibliotekarzy z wyższym wykształceniem na równi z paniami sprzątaczkami - z całym szacunkiem dla ich pracy. PANIE MINISTRZE, KWIATKI I ZYCZENIA ROZSYłANE PO BILIOTEKACH W MAJU, Są DLA MNIE, W OBECNEJ SYTUACJI, PONIżAJąCE.
Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz
Zamieść nowy komentarz