Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #4Bogdan Zdrojewski #2Bogdan Zdrojewski #1

Instytucje współprowadzone

mam pytania związane z funkcjonowaniem kultury:1) Proszę o odpowiedź czy nie będzie możliwości ubiegania sie instytucji współprowadzonych przez Ministra Kultury o dotacje z nowych Programów Operacyjnych. Z wielkim niepokojem zanotowałem ów fakt, ponieważ stanowiło by to o realnym pozbawieniu tychże instytucji szansy skorzystania z programu np. "Promesa" czy z programów dotyczących prac przy zabytkach ruchomych i nieruchomych. Idąc w ślad za prawdopodobną metodologią prac nad tą zmianą i jej uzasadnieniem (iż owe instytucje otrzymują duże pieniądze z Ministerstwa Kultury) przeszukałem budżety tych instytucji ogłoszone na serwisach samorządowych i konkluzja przedstawia się następująco: samorządy zrównały budżety instytucji współprowadzonych z pozostałymi prowadzonymi przez nie w ten sposób, że zmniejszyły budżet współprowadzonych i przyznaną kwotę z budżetu Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. W ten sposób przesłanka, iż te instytucje mają więcej pieniędzy niż pozostałe jest nie prawdziwa. Ograniczając dostęp tych instytucji do dotacji pozostawi się je w sytuacji niekorzystnej w stosunku do pozostałych.chciałbym także wyrazić wielkie uznanie za zmianę oblicza Ministerstwa Kultury kierowanego przez Pana Ministra, metamorfoza z formalizmu urzędniczego na urząd przyjazny dla ludzi i dążący do ułatwiania załatwiania spraw,

2008-06-17, Galaxionik

Komentarze

Re: Instytucje współprowadzone

Bogdan Zdrojewski - Czwartek, 2008-06-19 ścieżka 09:59

Tylko instytucje narodowe, z listy rejestru, nie bedą mogły korzystać z dotacji celowych, lecz wyłącznie podmiotowych. By nie było wątpliwości rozważa się możliwość zmian umów tak, by instytucje współprowadzone miały nadal ten sam sposób finansowania ale organizatora zawsze samorządowego. Czy tak się stanie ? Zależy od woli samych samorządów.

Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz

Re: Re: Instytucje współprowadzone

Galaxionik - Poniedziałek, 2008-07-21 ścieżka 10:03

Witam serdecznie Pana Ministra.Ze wstępnych informacji, jakie otrzymałem z Ministerstwa Kultury wynika, iż wszystkie instytucje kultury (także te spoza listy rejestru, dla których organizatorem jest samorząd) nie będą miały możliwości ubiegania się o dofinansowanie z nowych Programów Operacyjnych MKiDN. Proszę wobec tego o informację jaką alternatywę przewiduje Pan Minister dla tych instytucji? Proszę o informację w tym przedmiocie. Z poważaniem T.G.

Re: Re: Re: Instytucje współprowadzone

Bogdan Zdrojewski - Środa, 2008-08-27 ścieżka 23:00

Dotacje podmiotowe. To nie mój pomysł, lecz efekt kontroli NIK !

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.