Szanowny Panie MinistrzeCzy wie Pan o tym ,że nie jest przestrzegane Rozporządzenie Ministerstwa Kultury i Sztuki z 9 marca 1999 r. w sprawie wymagań kwalifikacyjnych dla bibliotekarzy.Pisałam do Ministerstwa dwukrotnie w tej sprawie, niestety odpowiedź, którą otrzymałam niczego nie wyjaśnia. Mam ukończone Studium Bibliotekarskie i wieloletnie doświadczenie w zawodzie. Niestety nie mogę dostać pracy w zawodzie, ponieważ zatrudnia sie osoby z wykształceniem niekierunkowym (średnim lub wyższym),nawet niektóre władze samorządowe twierdzą że to rozporządzenie jest niejasne. Na stanowisku młodszego bibliotekarza po prostu można mieć tylko maturę i jakiś kurs lub nawet go nie mieć, bo podobno rozporządzenie jasno nie określa wymagań szczególnie na stanowisku młodszego bibliotekarza. Może Pan w końcu tym się zainteresuje.
2008-05-27, bezrobotny bibliotekarz
Komentarze
Re: kwalifikacje
Bogdan Zdrojewski - Niedziela, 2008-06-1 ścieżka 09:41
Podejmuję temat, choć tego typu fakty mają miejsce w strukturze odpowiedzialności samorządowej, a tu minister właściwy nie jest organem nadzoru.
Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz
Re: Re: kwalifikacje
bezrobotny bibliotekarz - Niedziela, 2008-06-1 ścieżka 19:19
Uprzejmie dziękuję za odpowiedź, jednakże nie wiem co to oznacza, że podejmuje Pan temat. Temat ten jest wysoce niewygodny dla osób zatrudnionych w bibliotekach publicznych nieposiadających kwalifikacji, dla osób które je zatrudniają, a więc dyrektorów, jak również dla władz samorządowych. Jednak mało kto jest tak dociekliwy jak ja, ponieważ bardzo zależy mi na pracy w zawodzie i nie mogę jej otrzymać. Jako minister jest Pan właściwym organem do jasnej interpretacji prostego pytania: dlaczego na stanowisku młodszego bibliotekarza w publicznych bibliotekach można mieć stałą pracę bez kwalifikacji, czyli bez wykształcenia kierunkowego. W bibliotekach szkolnych jest to niemożliwe. Są jasno określone wymagania (minimum wykształcenie wyższe zawodowe kierunkowe oraz przygotowanie pedagogiczne). Dyrektor szkoły, który ma wakat w bibliotece, jest kontrolowany przez kuratorium i chcąc zatrudnić osobę która jest na przykład w trakcie studiów, musi mieć zaświadczenie z urzędu pracy, że nie poszukuje pracy żadna osoba z pełnym wykształceniem. Nauczyciele mieli obowiązek do 2006 roku ukończyć studia i nie znam żadnego nauczyciela, który tego nie zrobił, ponieważ straciłby pracę. Ministerstwo Edukacji nie miało żadnego problemu z określeniem kwalifikacji nauczycieli bibliotekarzy oraz ich egzekwowaniem.
Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz
Zamieść nowy komentarz