Po prostu zapraszam...
X

captcha

Bogdan Zdrojewski #2Bogdan Zdrojewski #1Bogdan Zdrojewski #4

Bibliotekarze czują się oszukani

Pracownicy zakładów budżetowych otrzymali podwyżki.Pominięto pracowników bibliotek publicznych.Bibliotekarze czują się oszukani.W mediach zapewniano, że tym razem, regulacja płac dotyczyć będzie wszystkich z tzw.budżetówki. Bibliotekarze mówią dość lekceważenia. Zakładają Ogólnopolski Związek Zawodowy i piszą petycje do międzynarodowych organizacji. Nie chcą być dłużej dyskryminowani ze względu na wybór zawodu, zawodu z tradycjami sięgającymi starożytności.Zapraszam do dyskusji wszystkich zainteresowanych.PozdrawiamSuperbibliotekarz

2008-05-12, Lidia Krasoń

Komentarze

Re: Bibliotekarze czują się oszukani

Bogdan Zdrojewski - Piątek, 2008-05-16 ścieżka 18:33

To tylko częściowa prawda. Podwyżki, zwłaszcza w zakresie podstawy właśnie idą w formie prawnej właściwej dla tej grupy zawodowej. Skala podwyżek zależy od organu założycielskiego. Inne grupy budżetówki także jeszcze "są w drodze" w tym np. nauczyciele szkół artystycznych.

Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz

Re: Re: Bibliotekarze czują się oszukani

Superbibliotekarz - Poniedziałek, 2008-05-19 ścieżka 11:54

Panie Ministrze bardzo dziękuję za odpowiedź. Mamy nadzieję, że podwyżki szczęśliwie dotrą do bibliotekarzy. Jeśli powie nam Pan kiedy, będziemy wdzięczni. Nie chcemy wyjeżdżać na angielskie, włoskie i hiszpańskie plantacje, lepiej czujemy się w polskich bibliotekach udostępniając książki mieszkańcom naszych miast i wsi.W maju obchodziliśmy Dzień Bibliotekarza i Tydzień Bibliotek, Pańskie zapewnienie o "podwyżkach w drodze" traktujemy jak prezent. Serdecznie pozdrawiam !!!Superbibliotekarz

Re: Re: Re: Bibliotekarze czują się oszukani

Bogdan Zdrojewski - Niedziela, 2008-05-25 ścieżka 17:10

Z Ministerstwa Kultury ... "wyszły", podstawy wzrosły z 700,- do 1000 zł. Nie oznacza to oczywiście (niestety) podwyżek o tą kwotę, ale mam nadzieję, iż pewne implikacje istotnych zmian zostały uruchomione.

Re: Re: Re: Re: Bibliotekarze czują się oszukani

szukający pracy bibliotekarz - Sobota, 2008-07-5 ścieżka 13:01

Szanowny Panie Ministrze, jestem wykwalifikowanym bibliotekarzem z wyższym wykształceniem, pracuję w zawodzie szósty rok - dodam, że jest to biblioteka miejska w dużym mieście. I jeżeli chodzi o moje uposażenie to niestety ono się od sześciu lat nic nie zmieniło, słyszymy tylko że włodarze naszego miasta nie mają pieniędzy i nasz dyrektor nie wiele może zrobić. Ale od nas ciągle się wymaga, zaczynamy się czuć ludźmi gorszej kategorii wciąż słysząc o podwyżkach płac w naszym kraju - kto je dostaje, bo na pewno nie bibliotekarze. W tej chwili z mojej biblioteki zaczynają odchodzić młode, najlepiej wykwalifikowane osoby, które przychodząc miały wiele do zaoferowania, wykazywały się dużą kreatywnością, ja nie ukrywam że również jestem na etapie poszukiwania pracy. Jeżeli ten proceder nie ulegnie zmianie, to w naszych bibliotekach pozostaną tylko bibliotekarki starego pokolenia, które niestety mają o wiele gorsze przygotowanie do zawodu ( większość z nich ma tylko maturę z przygotowaniem do zawodu) i znów stereotyp weźmie górę. A tak bardzo chciałyśmy go zmienić. Pozdrawiam serdecznie, zdegustowany bibliotekarz.

olecka - Poniedziałek, 2008-07-14 ścieżka 12:21

Gdzie??? Kiedy???? I gdzie to jest zapisane???? Prosze mi wybaczyć moja niewiedzę, ale gdzie nowe tabele płac na pods. których mozna ubiegac się o podwyżki??To o czym Pan pisze jest martwe. Bibliteki wiejskie, gminne nadal podlegają pod lokalne władze, i nie ma jasnych AKTUALNYCH!!!!! regulacji prawnych, które dawałyby mozliwośc podwyzki bibliotekarzom publicznym, tak jak to jest określone w przypadku bibliotekarzy szkolnych. Czuje sie ponizona, przykro mi bardzo :(

Ela - Wtorek, 2008-07-29 ścieżka 15:58

Panie Ministrze, nie zostały uruchomione. Podwyzki proponowane przez Pana są martwe tabele płac sa martwe ze wzgl na dużą rozpiętośc i za niska najniższą-, Pan doskonale o tym wie, Bibliotekarze śa traktowani jak piate koło u wozu, a odpowidzialności za to nie chcą brac ani samorządy lokalne - ani wyżej rządzący czyli Pan. Jesteśmy odsyłani od Annasza do Kajfasza. to juz nawet zabawne nie jest.

Re: Re: Re: Re: Re: Bibliotekarze czują się oszukani

Bogdan Zdrojewski - Wtorek, 2008-09-2 ścieżka 00:29

Wszystkie tabele zostały uzgodnione, opublikowane i .. już pracuję nad kolejnym przystosowaniem rozporządzeń do nowej "najniższej" stawki określonej przez rząd. Proszę jedynie pamiętać, iż tabel nie stosuje "minister", lecz organizatorzy instytucji kultury.

Zamieść nowy komentarz

« powrót

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.