Z rosnącą irytacją śledzę nieporadność zachowania PO i rządu w sprawie kolejnej próby siły kościoła.Przypominam, że jesteśmy państwem świeckim. Głosowaliśmy za wolnością i poszanowaniem prawa, za szacunkiem do obywateli i prawem do samostanowienia. Tam gdzie księża chcą stworzyć naród tam nie ma miejsca na społeczeństwo. Nie zapominajcie Państwo, że to społeczeństwo na was głosowało.W dużej mierze byli to ludzie młodzi, otwarci o szerokich horyzontach, wykształceni i odważni, ludzie dojrzali ,mądrzy o otwartcyh umysłach.Mamy nadzieję, że te cechy i Platforma posiada.Mam nadzieję, że w kolejnej próbie zawładnięcia umysłem i emocjami obywateli Platforma zachowa sie stanowczo i nie przestraszy się biskupów. Proszę zauważyć jak słaby jest kościól wewnątrz, nie może sobie poradzić z dyr. Rydzykiem ,z własnymi nieposłusznymi księżmi, z nadużyciami finansowymi i moralnymi księży. Więc nie bójcie się. Oczekujemy od was dyplomacji nie tchórzostwa (Kaczyńskim wazeliniarstwo nie pomogło!) i jasnej procywilizacyjnej postawy w sprawie "in vtro". Kościół nigdy nie ma dosyć, raz ustąpicie będziecie musieli ustępować zawsze. A tego wam nie wybaczymy,pozdrawiam
2007-12-29, mak
Komentarze
Re: Społeczeństwo a kościół
Ela - Wtorek, 2008-01-8 ścieżka 07:30
Popieram. Nie jestem już młoda, ale mam takie samo zdanie. Chcę aby to rząd pełnił władzę a nie kler. Bardzo mnie irytuje rozkazywanie i nakazywanie przez kościół co rząd ma robić. Oni mogą tylko odwoływać się do sumienia katolików, a każdy powinien mieć wolny wybór. I to skubanie państwa. Górnicy pod ziemią ryją jak krety i stale muszą walczyc o podwyżki, a kosciół zarząda i lecą miliony z pańswowej kiesy. Jestem przeciwna takiemu rządzeniu. Pozdrawiam.
Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz
Zamieść nowy komentarz