Panie Ministrze. Z okazji zbliżającego się Nowego Roku życzę Panu dużo zdrowia, pomyślności i sukcesów zawodowych. Mam nadzieję, że do sukcesów zawodowych zaliczy Pan podwyżki pensji dla bibliotekarzy z bibliotek publicznych. Nasza grupa zawodowa nie ma lobbystów w parlamencie, nie ma związków zawodowych, nie ma poparcia samorządów lokalnych. Przydałoby się zainteresowanie Ministra Kultury. Może na początek zmiana siatki płac? I jakieś konkretne zapisy: jak w Karcie Nauczyciela? Bo do tej pory wszystko zależy od dobrej (lub złej) woli dyrektora. Nie mogę zrozumieć, dlaczego koleżanka bibliotekarka np. ze Śląska z tym samym stażem i wykształceniem, pracująca w porównywalnej bibliotece zarabia 2 razy tyle, ile ja. Wiem, to sprawa samorządu. Ale dlaczego ona po ukończeniu studiów otrzymała awans na wyższe stanowisko i podwyżkę uposażenia a ja nie? Bo ją dyrektor lubi i dał ten awans a mnie nie? Czy tak to należy tłumaczyć? Panie Ministrze, ponieważ jestem optymistką, mam nadzieję, że w Nowym Roku przyjrzy się Pan temu tematowi. I nasze pensje wzrosną. My nie chcemy 3 średnich krajowych - my bardzo chcielibyśmy zbliżyć się do średniej, bo teraz jesteśmy blisko najniższej krajowej. A sobie na Nowy Rok życzę satysfakcji finansowej.
2007-12-28, Muszka
Komentarze
Re: bibliotekarze
Bogdan Zdrojewski - Poniedziałek, 2007-12-31 ścieżka 15:16
Zatwierdziłem nową siatkę płac... także dla bibliotekarzy, podnosząc najniższe wynagrodzenie o 250 zł. Tabele poszły do uzgodnień "związkowych" i komisji wspólnej : rządu i samorządu. Pozdrawiam bardzo ciepło.
Zamieść nowy komentarz | Odpowiedz na ten komentarz
Re: Re: bibliotekarze
Muszka - Wtorek, 2008-01-1 ścieżka 19:00
Jaka miła wiadomość na Nowy Rok. Będę czekać na uzgodnienia. Wiedziałam od razu, że Pana lubię Panie Ministrze. Serdecznie pozdrawiam. Muszka
Re: Re: bibliotekarze
Muszka - Niedziela, 2008-01-6 ścieżka 19:04
Od dziś zaczynam się obawiać, czy rządowi wystarczy pieniędzy na podwyżki dla bibliotekarzy. Dostali górnicy, dostali lekarze. Do strajku o pensje przygotowują się pielęgniarki... Czy w tym "worku" znajdą się jakieś "drobne" dla nas? Proszę o nas pamiętać Panie Ministrze. Pozdrawiam.
Re: Re: Re: bibliotekarze
Bogdan Zdrojewski - Poniedziałek, 2008-01-7 ścieżka 23:32
Tak. Pamięci o bibliotekarzach mnie nie zabraknie.
Re: Re: Re: Re: bibliotekarze
Stefan Kubów - Piątek, 2008-01-11 ścieżka 20:20
Pan Bogdan Zdrojewski jako prezydent miasta Wrocławia dbal o biblioteki i bibliotekarzy. Za jego prezydentury zaczęto budować w mieście nowe biblioteki publiczne, nie skąpił pieniędzy na nagrody dla bibliotekarzy i niemal co roku osobiście uczestniczył w ochodach (wtedy jeszcze) Dnia Bibliotek i Bibliotekarza. I zabierał głos w taki sposob, że czuło się, że jest w swych deklaracjach wiarygodny. Nie mówiąc o tym, że prowokowal komentarze typu "ma gadane".Pan Rafał Dutkiewicz i obecny zarząd miasta kontynuują tę dobrą tradycję
Stanisław Kamiński - Sobota, 2008-01-12 ścieżka 16:53
Po "odkryciu" tej strony - Serdecznie Pozdrawiam!Życzę pomyślności w Nowym 2008 roku!Jako związkowiec powiem bez ogródek - liczę na PANA MINISTRA działania dotyczące wzrostupłac pracowników Biblioteki Narodowej, aby byłygodziwe - jak na narodową instytucję kultury (będącą w Unii Europejskiej) przystało.P.S. Najlepiej w tym roku...z wyrazami szacunkuStanisław Kamiński
Stanisław Kamiński - Sobota, 2008-01-12 ścieżka 17:07
Po "odkryciu" tej strony - Serdecznie Pozdrawiam!Życzę pomyślności w Nowym 2008 roku!Jako związkowiec powiem bez ogródek - liczę na PANA MINISTRA działania dotyczące wzrostupłac pracowników Biblioteki Narodowej, aby byłygodziwe - jak na narodową instytucję kultury (będącą w Unii Europejskiej) przystało.P.S. Najlepiej w tym roku...z wyrazami szacunkuStanisław Kamiński
Re: Re: Re: Re: Re: bibliotekarze
Bogdan Zdrojewski - Poniedziałek, 2008-01-14 ścieżka 00:22
Bardzo dziękuję za życzenia, komplementy i w ogóle zainteresowanie moją stroną. Przepraszam przy tej okazji za pewną "bezwładność" forum. Jest ona podyktowana dbałością o tych, którzy korespondując ze mną nie życzą sobie jej upubliczniania . Wszystkich bardzo serdecznie pozdrawiam.
Zamieść nowy komentarz